Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ενδιαφέρει ποιητές και συγγραφείς

Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς

Το Αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής καταγραφής και παρουσίασης της τρέχουσας λογοτεχνικής παραγωγής της χώρας μας. Το Αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων ξεκινάει παίρνοντας ως βάση τους συγγραφείς, τους τίτλους και τους εκδότες που έχουν καταγραφεί στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

Κάθε συγγραφικό λήμμα περιλαμβάνει βιογραφικό σημείωμα, πλήρη εργογραφία, τίτλους βραβείων και διακρίσεων, μεταφραστικό έργο και μεταφράσεις, απόσπασμα χαρακτηριστικού έργου, που δεν υπερβαίνει τις 800 λέξεις, φωτογραφία, οπτικοακουστικό υλικό (ηχογραφημένες ή βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις διάρκειας 3 λεπτών σε ψηφιακή μορφή), αλλά και επίσημες ιστοσελίδες, ιστολόγια και διαδικτυακούς τόπους, που παρουσιάζονται ως σύνδεσμοι για να αποκτήσουν οι χρήστες πρόσβαση σε ευρύτερο πληροφοριακό υλικό.

Το Αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων είναι ανοιχτό σε όλα τα λογοτεχνικά σωματεία και σε όλους τους συγγραφείς που θέλουν να φιλοξενηθούν στις σελίδες του, ενημερώνεται συνεχώς με τα καινούργια στοιχεία της λογοτεχνικής βιβλιοπαραγωγής, ενώ προετοιμάζεται η ενημέρωσή του με βασική κριτικογραφία.

Παράλληλα με το Αρχείο Σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων λειτουργεί το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών που έχουν γεννηθεί από τον 19ο αιώνα έως το 1940. Το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών έχει συγκροτηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) και περιλαμβάνει βιογραφικό, εργογραφία και βιβλιογραφία, καθώς και φωτογραφίες συγγραφέων και χειρογράφων.

Η δημιουργία αρχείων για τους συγγραφείς και η συνεχής ενημέρωσή τους είναι μια διαδικασία «ζωντανή», που ελπίζουμε ότι θα βρει ανταπόκριση στους ανθρώπους του βιβλίου και θα κερδίσει την συμπάθειά τους για ενδεχόμενα λάθη ή παραλήψεις. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπλήρωση ή διόρθωση που μπορείτε να στέλνετε με e-mail στη διεύθυνση fkaramanli@ekebi.gr ή με fax στο 210 9200305 (υπόψην Γραφείου Συγγραφέων). Επίσης, για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 9200323 (κα. Φιλίτσα Καραμανλή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου